zoek

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.

Gimsel

Doe mee 0% BTW

Schoon water, vruchtbare landbouwgronden, een levende natuur met veel variatie aan planten en insecten; de productie van biologische voeding levert veel op en bespaart de belastingbetaler aantoonbaar geld.

Daarom is het krom dat er belasting zit op biologische producten. Wij, ondernemers van biologische speciaalzaken, komen dan ook in actie om wat krom is recht te zetten. Vind jij ook dat we de echte prijs voor eten moeten betalen? Doe mee! Teken de petitie. Ons doel is inmiddels, samen met de offline handtekeningen al ruimschoots behaald, waarvoor hartelijk dank! Maar wij gaan natuurlijk gewoon door en hopen zo nóg meer bereik te creëren.

100 dagen, 5 thema’s
0% BTW op biologische voeding is een koopje voor de belastingbetaler. Diverse wetenschappelijke studies wijzen op de maatschappelijke voordelen van biologische landbouw. Biologische bedrijven stoten minder CO2 uit, hebben een betere bodemkwaliteit en minder last van bodemerosie. Ze veroorzaken minder water- en milieuvervuiling. Biologische landbouwmethoden leiden ook tot behoud van biodiversiteit, dus meer variatie in planten, dieren, insecten en microben. Biologische landbouw is goed voor de bijen en andere insecten en levert daarmee een positieve bijdrage aan de bestuiving van onze voedingsgewassen. Biologische boeren vertrouwen op de kracht van de natuur en dat zorgt uiteindelijk voor meer veerkracht en herstelvermogen bij mens, dier en natuur. Dat bespaart geld, nu én in de toekomst. Hieronder lichten we de 5 thema’s nog even voor je uit. Houd daarbij de website in de gaten, meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een berichtje wanneer het volgende thema geladen is!

Schoon drinkwater
Schokkend maar waar: 50% van ons oppervlaktewater en 20% van het grondwater voldoet niet aan de EU-richtlijnen voor waterkwaliteit. De ernst en soort vervuiling verschilt per gebied. Zo komt het in Brabant door meststoffen vanuit de intensieve veehouderij. In Flevoland heeft het te maken met gewasbeschermingsmiddelen uit de akkerbouw.

Wist je bijvoorbeeld dat in niet-Westerse landen de controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen minder streng is dan bij ons? Met de keuze voor biologische koffie, cacao en bananen weet je zeker dat bij de teelt ervan geen gif in het watermilieu van de (sub)tropische landen is terecht gekomen.

Meer weten over de impact van landbouw op onze waterkwaliteit? Lees hier het volledige interview met Bart Fokkens of lees verder op de website.

Leefbaar klimaat
De inhoud van je boodschappentas kan zwaar wegen. 
Ook voor het klimaat. De uitstoot van de landbouw jaagt 
namelijk klimaatverandering aan. Tegelijkertijd bedreigt deze klimaatverandering onze wereldwijde voedselvoorziening.

Wist je bijvoorbeeld dat biologische landbouw een eenvoudige oplossing biedt voor opwarming van de aarde?

Meer weten over de impact van landbouw op een leefbaar klimaat? Lees dan hier alle tips en inzichten van Vera Dalm of lees verder op de website.

Grote biodiversiteit (wordt geladen op ma 22/01…)
Vruchtbare bodem (wordt geladen op ma 5/02…)
Gezondheid van mens en dier (wordt geladen op ma 19/02…)

Heb je een vraag over Gimsel? Stel ze aan Roosmarijn Saat:

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.