Even voorstellen
Mijn naam is Rowan, ik ben 25 jaar en werk op de droogwarenafdeling in de leukste winkel van Rotterdam. Iets langer dan een jaar geleden had ik mijn eerste dienst bij Gimsel. Gezonde en eerlijke voeding heeft me altijd al geïnteresseerd, dus ik voel me hier helemaal op mijn plek.
Ik eet veganistisch en probeer zoveel mogelijk biologisch te eten, omdat ik het belangrijk vind om bewust om te gaan met wat ik eet en wat dit doet met de wereld om ons heen.
Waarom ik veganistisch eet
Ongeveer vijf jaar geleden besloot ik veganistisch te gaan eten en dat is nog steeds één van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt.
De belangrijkste reden voor mij was, en is nog steeds, dierenwelzijn. Ik wil in geen enkele vorm bijdragen aan dierenleed, en daarom voelt het voor mij niet natuurlijk om dierlijke producten te consumeren.
Eerlijk is eerlijk: vroeger dacht ik dat ik nooit vegan kon worden. Ik dacht dat ik chocolade, koekjes en vooral kaas te veel zou missen. Maar inmiddels weet ik dat dat helemaal niet nodig was! Er zijn tegenwoordig zoveel heerlijke vegan vervangers dat ik niets mis. Mijn eetpatroon is juist rijker geworden met allerlei nieuwe smaken en producten.
Bovendien verandert je mindset enorm wanneer je reden om vegan te worden sterk genoeg is. Het voelt gewoon goed om keuzes te maken die bijdragen aan iets positiefs.
Mijn favoriete plantaardige alternatieven
Vegan eten is tegenwoordig zo makkelijk en lekker! Er zijn zoveel fijne producten die dierlijke ingrediënten overbodig maken. Hier zijn een paar van mijn favorieten:
In plaats van kaas:
- Vegan kazen op basis van noten, kokosolie of soja, van romige smeerkazen tot pittige plakjes voor op brood of de borrelplank.
- Edelgistvlokken – heerlijk nootachtig van smaak en perfect over pasta, popcorn of salades.
In plaats van melk:
- Plantaardige melk van haver, amandel, soja, rijst of kokos, ideaal voor in de koffie, baksels of muesli.
In plaats van vlees:
- Tofu – neutraal van smaak, super veelzijdig en gezond; heerlijk gemarineerd, gerookt of krokant gebakken.
- Tempeh – rijk aan eiwitten en met een lekkere bite; top in wokgerechten of salades.
- Vleesvervangers – tegenwoordig in alle soorten en smaken: burgers, balletjes, kipstukjes, noem maar op!
En voor de zoetekauw:
Er is zo veel keuze aan vegan chocolade, koekjes, snoep en gebak je mist echt niks. Van pure repen tot romige chocolademousse: alles wat je hart begeert.
Het is geweldig om te zien hoe creatief de plantaardige keuken is geworden en hoe het blijft doorgroeien. Wekelijks komen er weer nieuwe producten bij. Lekker, bewust en vriendelijk voor mens en dier!
Mijn top 10 favoriete plantaardige producten van Gimsel
- Gerookte tofu
Mijn absolute topper in de keuken! Hartig, vol en met een heerlijke rooksmaak. Perfect om te bakken in rijstgerechten of noedels, maar ook lekker in plakjes op brood of door een salade. - Seitanplakjes
Voor wanneer ik zin heb in iets stevigs! Deze plakjes hebben veel smaak en zijn heerlijk op een broodje of als extra proteïne in een salade. - Linzenchips van John Altman
Mijn favoriete “guilt-free” snack. Knapperig, luchtig en vol van smaak – ideaal voor een filmavond. - Lovechock witte chocolade
Zo romig en zacht dat je niet gelooft dat het vegan is! Mijn go-to traktatie bij een kopje thee… of gewoon tussendoor. - Yuzu-taart
Een frisse droom in taartvorm! De perfecte balans tussen zoet en zuur, met die heerlijke citrusachtige yuzu-smaak. Ik neem ’m graag wanneer ik vind dat ik mezelf mag verwennen. - Gefermenteerde cashewspread
Romig, lichtzuur en vol umami – deze spread is een wonder op toast of als dip. Mijn favoriet: op een rijstwafel met komkommer en kiemen. - Vegan kaasjes van Jay & Joy
Kleine kunstwerkjes van noten! Elke variant heeft z’n eigen karakter: romig, pittig of juist mild. Perfect bij een borrelplank, door een salade of op een vers broodje. - Walnoot-moerbeikoekjes
Een heerlijke combinatie van noten en chewy moerbeien – voedzaam én lekker. Ideaal voor onderweg of bij een kop koffie. - Gevriesdroogde frambozen met pure chocolade (bulk)
Crispy, fris, verrassend en intens van smaak. Heerlijk als tussendoortje. - Italiaanse bonensoep van De Soepfabriek
Voor dagen dat ik iets makkelijks maar voedzaams wil. Rijk van smaak, vol groenten en bonen. Comfortfood in een potje.
Plantaardig eten is voor mij geen beperking, maar juist een ontdekkingstocht vol nieuwe smaken, producten en ideeën. En het mooiste vind ik dat er steeds meer mensen nieuwsgierig zijn naar die manier van eten. Hopelijk inspireert mijn verhaal jou om ook wat vaker iets plantaardigs te proberen op jouw eigen manier, in jouw eigen tempo. 🌿