zoek

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.

Pasen 2019

wij zijn met pasen op zondag 20 en maandag 21 april gesloten

Nieuws

Info, tips & nieuws

De laatste weetjes en nieuwtjes over Gimsel vind je hier. Wil je altijd op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

14
mrt
2019

Ontdek Demeter tijdens de Demeter Weken

Van 18 t/m 31 maart vinden de Demeter Weken plaats: een landelijke campagne om de meerwaarde van biodynamische voeding kenbaar te maken. Biodynamische boeren zijn door hun diervriendelijke, holistische en innovatieve aanpak koploper in duurzaamheid. Ze zijn verplicht om 10% van hun land in te zetten voor natuurontwikkeling. Hier creëren de boeren overhoekjes, boomhagen en bloemenstroken en waar insecten, vogels en dieren een habitat vinden.

Sterrenvoedsel
De boeren kijken dus verder dan hun gewassen lang zijn om te zorgen voor gezonde en rijke gewassen. Naar de seizoenen, de zon, maan en sterren. Met deze wijsheid over de kosmos, kiezen ze zorgvuldig de juiste tijd om te zaaien, oogsten, planten en wieden. Neem bijvoorbeeld ons wonderlijke wortelsap van De Nieuwe Band. Een sap gemaakt van biologisch-dynamische geteelde wortels. De teelt levert ook voeding voor de boerderijdieren op, de voeding eindigt vervolgens als mest en de mest bevordert weer de teelt. Een kringloop in een flesje!

“Demeter staat voor vitale voeding uit een vruchtbare aarde die bijdraagt aan de gezondheid van mens en planeet”

 

Met jou aankopen bied je ruimte aan een levende landbouwcultuur barstensvol leven om zo het leven door te geven. Dit is urgenter dan ooit! Doe jij mee?

De kernwaarden van stichting Demeter
Al in 1924, lang voordat de milieu- en klimaatproblematiek voor een breed publiek zichtbaar en bekend werd, is de biodynamische (BD) landbouw vanuit de zorg voor de aarde ontstaan. De kernwaarden zijn gebaseerd op liefde & respect voor het leven en de opdracht van de mensheid om de aarde op een verantwoorde wijze door te geven aan de volgende generaties.

Levende bodem
Gezonde, levenskrachtige voeding heeft een basis: een vruchtbare aarde. Wist je dat wereldwijd dagelijks per minuut 30 voetbalvelden vruchtbare landbouwgrond verdwijnen door erosie en overbemesting? Hiermee ondergraven we de basis van ons bestaan!

Vitale voeding
Het eten van sterk bewerkt fabrieksvoedsel komt in een steeds negatiever daglicht te staan als veroorzaker van tal van welvaartsziekten. Juist onbewerkt, vers voedsel gekweekt in levende bodems zou de basis van ons voedselpatroon moeten vormen, levensmiddelen in de letterlijke betekenis van het woord. Bij Demeter staat het stimuleren van het ‘levende’, beginnend bij het bodemleven, centraal bij het produceren van voedsel.

Biodiversiteit
Ons leven op aarde is gebaseerd op een samenspel tussen ontelbare micro-organismen, insecten en insectenetende dieren, waaronder vogels. Er is een directe relatie tussen het gebruik van kunstmest, van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (waaronder het uiterst giftige neonicotinoïde ) en het verdwijnen van de biodiversiteit. Zoals de uitstervende bijen die voor de bestuiving van onze gewassen zorgen. Dit bedreigt direct onze voedselvoorziening.

Bij biodynamisch werkende boeren en tuinders geen ‘landschapspijn’; uitgeputte bodems en ‘groene’ woestijnen door chemisch-synthetische middelen en monoculturen. Onze boeren zorgen voor een levend, afwisselend landschap – met een verplichting van 10% biodiversiteit op de bedrijven hanteert Demeter de strengste normen – met bloemen en kruiden langs de akkers.

Dierenwelzijn
Door ons te richten op een zo hoog mogelijke productie en zo laag mogelijke prijzen hebben we een sector gebaard: de bio-industrie. Hier zijn de uitwassen steeds zichtbaarder geworden: megastallen, fijnstof, mestoverschotten en dierziekten op een schaal die hele gemeenschappen ontwricht.

Bij onze BD-boeren staan dieren in dienst van de akkerbouw en ondersteunen de bodemontwikkeling. Er is respect voor de aard en eigenheid van elk dier. Daar passen geen megastallen met extreme vleesrassen bij of koeien waar zoveel mogelijk melk uit gehaald kan worden. Wel een koppel dieren in overeenstemming met de eigen beschikbare voederoppervlakte, soms uitgebreid met een te begrazen aangrenzend natuurgebied. Dat maakt het gebruik van krachtvoer en antibiotica nagenoeg overbodig.

Landbouw van de toekomst
Biodynamische landbouw draait om het naleven van normen en waarden. Waarde is afgeleid van ‘waarderen’, gericht op wederzijds belang en samenwerking. Leidraad is dat iedereen die waarde toevoegt in de voedselketen hier de juiste waardering voor ontvangt.

Lees meer over de kernwaarden en achtergrond van Demeter op de website van Stichting Demeter 

07
mrt
2019

Nationale Week Zonder Vlees

Van 11 t/m 17 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees, een stichting die in het leven geroepen is door Isabel Boerdam. Isabel is vegetariër sinds haar 9e en ervaart daardoor al ruim achttien jaar de vele mogelijkheden van een vegetarisch eetpatroon. Dit deelde ze al op haar foodblog en met haar boek ‘De hippe vegetariër’ – te koop bij ons in de winkel! -.

Een week om blij van te worden, vinden wij. Met wel ruim 30 jaar ervaring in en met vegetarische producten, is onze winkel de ideale stek om de Nationale Week Zonder Vlees (of langer) met gemak door te komen.

Recepten van Spirit met ingrediënten van Gimsel
Om je het een beetje gemakkelijker te maken zullen wij tijdens de Week Zonder Vlees, elke dag een lekker recept van Spirit en met ingrediënten van ons, met jullie delen. Houd dus onze Facebook en Instagram goed in de gaten om op de hoogte te blijven!

Vleesvervangers
Vleesvervangers zijn producten die gebruikt kunnen worden in de plaats van vlees. Er zijn twee manieren om vleesvervangers te definiëren:

 • de smaak, textuur en vorm lijken op die van vlees.
 • de voedingswaarde is gelijkwaardig aan die van vlees.
  In het laatste geval noemen we een product een vleesvervanger als het eiwitrijk is. Dus ook peulvruchten en noten kunnen in die zin dus dienst doen als vleesvervangers. Bedenk in dit geval wel dat vlees vaak nog andere voedingsstoffen bevat (ijzer, vitamine B12, zink,etc) die niet in alle vleesvervangers voorkomen. Vlees hoeft overigens niet per se door een vleesvervanger te worden vervangen: alle voedingsstoffen die in vlees zitten, komen ook voor in allerlei andere vegetarische producten.

Producten in de schijnwerpers
Als je vegetarisch gaat koken is het belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Daarom delen wij een aantal tips die zorgen voor een ideale balans in je dagelijkse voedingspatroon.

 • Tofu: Het is een vleesvervanger op basis van sojabonen. Tofu is een zachte romige vleesvervanger, die zeer geschikt is om te pletten, mixen, verkruimelen en voor het bereiden van sausen en dressings. Het wordt gemaakt uit het stremmen van sojamelk met natuurlijk mineraalrijke coagulanten (fractie van zeezout) op basis van calcium en magnesium. Tofu is rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft. Het bevat ook vetten, koolhydraten en een breed scala aan vitaminen en mineralen.
 • Seitan: Seitan is een hartig eiwitproduct en heeft een structuur die goed te vergelijken is met vlees. Seitan wordt gemaakt door de eiwitten van de tarwe (gluten) te koken in een mineraalrijke bouillon op basis van sojasaus en gember. Deze combinatie zorgt voor een hoog gehalte aan spoorelementen (mineralen) en een hoge opneembaarheid (67%) van de eiwitten in het lichaam.
 • Tempeh: Tempeh bestaat uit zachtgekookte sojabonen die gefermenteerd worden met een mensvriendelijke schimmel (Rhizopus). Dankzij de fermentatie blijven de bonen samengebonden tot een vast geheel, en wordt ook de verteerbaarheid van de sojabonen verbeterd. Aangezien tempeh gemaakt wordt van de volledige sojaboon is ze rijk aan gezonde vezels en heeft ze een hoog eiwitgehalte. Daarnaast is het ook een rijke bron van mangaan, calcium, B-vitamines, ijzer en zoveel meer.
 • Peulvruchten:  Peulvruchten zijn ideale vleesvervangers! Denk aan kikkererwten waar je hummus van kunt maken (een pasta van kikkererwten en tahin) en falafel. Ook linzen, erwten, kapucijners en diverse soorten bonen (zoals kidneybonen) zijn goede vleesvervangers. Vleesvervangers met lupine, de boon van een vlinderbloemenplant, zijn in opmars.
 • Zeegroente: In de zee en oceaan groeien zeewieren die van oudsher door veel culturen worden gegeten. In Nederland komt de zeegroente steeds meer op de kaart en hebben we inmiddels zelfs een aantal zeewierboerderijen. Dat is goed nieuws, want zeegroenten zijn niet alleen lekker, maar geven je ook een flinke mineralenboost en helpen zo je botten sterk te houden. Ze geven je kracht bij een vegetarische leefwijze.
 • Noten, zaden & pitten: Qua voedingswaarde zijn noten, zaden en pitten goede vervangers van vlees. Maar het vergt wat creativiteit om ze te verwerken in een maaltijd. Daarnaast kun je ze natuurlijk lekker uit het vuistje eten als snack tussendoor.
 • Kant-en-klare vleesvervangers: Kant-en-klare vleesvervangers zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er producten die als basis voor een gerecht dienen zoals ‘ gehakt’ of ’spekreepjes’, producten die vlees imiteren zoals hamburgers en vega worstjes en producten voor op brood zoals vegetarische paté.

Aanbiedingen
Tijdens de Week Zonder Vlees hebben wij een aantal mooie aanbiedingen van vleesvervangers. Neem dus even een kijkje op onze website of kom langs in de winkel!

 

25
feb
2019

Nieuw in ons assortiment: Sportvoeding van Innerme

Innerme is de beste biologische sportvoeding op de markt. De repen, gels en drinks geven je de juiste energie om te presteren, zonder dat je lichaam enige hinder ondervindt. Zo kun jij je nog beter focussen op waar je echt om geeft!

Dankzij de juiste selectie van natuurlijke voeding in de repen, gels, drinks en shakes ontstaat pure kracht, enorme energie en vitaliteit. Samengevat: Simpel, eerlijk en puur. Exact zoals oprichter Dirk Baelus in het leven staat. De drie trefwoorden vatten zijn visie op voeding samen. Eerst zwoer deze ex-cafébaas de sigaretten en drank af, vervolgens schopte hij het tot toptriatleet en ontdekte hij de basis van natuurlijke voeding.

De producten van Innerme zijn gebaseerd op pure, krachtige en biologische ingrediënten. Deze producten bevatten geen geraffineerde suiker, zijn lactosevrij en er worden enkel glutenvrije ingrediënten gebruikt. Verder worden kleurstoffen, synthetische stoffen, genetisch gemanipuleerde ingrediënten, bewaarmiddelen en dierlijke producten geweerd, wat maakt dat alle ingrediënten 100% natuurlijk en plant-based zijn.

Vanaf nu vind je een groot assortiment van Innerme ook bij ons in het schap. Nóg een leuk weetje is dat Dirk Baelus zelf op zaterdag 16 maart bij ons in de winkel op bezoek komt om je alles te vertellen over de producten. Ook kun je dan voor een mooie aanbiedingsprijs kennis komen maken.

Wie, wat, waar?
Zaterdag 16 maart
Tijd: 08:00-13:00 uur
Middenbalie in de winkel

11
feb
2019

Biologische grond moet biologisch blijven

De eigenaren van geitenboerderij Hansketien stoppen ermee. Om de grond van het bedrijf te behouden voor biologische landbouw zijn de nieuwe eigenaren een crowdfundingsactie begonnen. Zodat deze voor nu en voor de toekomst beschikbaar blijft voor biologische landbouw.

Hoe werkt het?
Koop voor € 10 een waardecheque bij de servicebalie in onze winkel. Met de aankoop van deze waardecheque help je mee om de grond van het bedrijf voor biologische landbouw beschikbaar te houden. Met de waardecheque koop je 1 m² grond ‘vrij’.

De waardecheque bevat 5 kortingsstickers die recht geven op 20% korting op een versproduct naar keuze. De kortingsstickers zijn geldig t/m 31 mei 2019 en kunnen worden geplakt op een versartikel naar keuze in een deelnemende bio-winkel.

Doneren kan ook via www.grondvrijkopen.nl. Maar let op: Je krijgt dan geen kortingsbonnen.

Nog even alles op een rijtje:
– Betaal €10,- voor de waardecheque aan de servicebalie
– Je krijgt als dank een waardecheque met 5x korting op biologische producten.
– Deze korting kun je in onze winkel verzilveren.
– Deze stickeractie is alleen geldig als je in de winkel doneert.`
– Doneren via de website kan natuurlijk ook.

11
jan
2019

Nieuw in ons assortiment: KOOC kant-en-klaar-maaltijden!

Nieuwe dag, nieuwe kansen! Dat betekent niet alleen een nieuwe kans om er een goede, positieve dag van te maken, maar ook een kans om weer lekker en gezond te eten. Is jouw inspiratie een beetje zoek om vanavond een lekkere én gezonde maaltijd op tafel te toveren? Dan willen wij je graag voorstellen aan KOOC.

100% Biologische Vega(n) kant-en-klaar maaltijden vrij van gluten, lactose en caseïne!

Na een drukke dag niet in de keuken hoeven staan, maar wel binnen een handomdraai genieten van een gezonde en verse maaltijd? KOOC laat met de nieuwe biologische kant-en-klaar maaltijden zien dat vers, gezond, snel en gemak heel goed samen kunnen gaan. Deze huisgemaakte maaltijden, bereid met onbewerkte ingrediënten zijn deskundig samengesteld door levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach Ralph Moorman. Hét gezonde alternatief voor kant-en-klaar maaltijden.

Het enige wat je hoeft te doen is opwarmen. Geniet binnen 10 minuten van KOOC (in de pan) of verwarm het in de oven of steamer.. Al deze maaltijden met veel verse groenten en kruiden bevatten geen kunstmatige E-nummers, geen toegevoegde suiker én zijn gluten- en zuivelvrij!

De maaltijden zijn vanaf vrijdag 18 januari te vinden in onze open koeling op de groente-afdeling.

01
okt
2018

Nieuw op de drogisterijafdeling: Soaplift!

Een zeepbakje maar dan anders! Het verschil is dat de zeep makkelijk kan drogen na gebruik. Hierdoor gaat je zeep langer mee. Soaplift is verkrijgbaar in verschillende leuke kleurtjes en gemaakt van bioplastic.

27
dec
2017

Ook op zondag open!

Wist je al dat je nu ook op zondag boodschappen bij ons kunt doen? Vanaf 11:00 uur liggen onze mooiste vers -en droogwaren voor je klaar! Wil je eerst rustig wakker worden met een kopje koffie? Bij Spirit kun je al vanaf 8:00 uur terecht, ook voor een heerlijk ontbijt. Lekker boodschappen doen op z’n zondags! 

Onze openingstijden per 1 januari 2018 zijn:
Ma t/m vr van 08.00 – 20.00 u
Za 8.00 – 18.00 u
Zo 11.00 – 17.00 u

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.