zoek

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.

afdeling

Brood & Banket

Of je nu trek hebt in een halfje glutenvrij, een heel spelt, een oshawacake of een volkoren zuurdesembrood, je vindt het in onze bakkerij.
Met bijna 40 soorten brood en banket zit je bij ons gebakken.

Brood is ons brood
Ons brood is zó vers, dat ruik je vanaf je beeldscherm. Elke dag bieden we allerlei knapperig en geurig lekkers: zuurdesem- en gistbrood. Cakes en scones. Spelt- en haverbrood. Speciale wensen kun je twee dagen van tevoren doorgeven. Per telefoon of in de winkel.

Natuurlijk beter?
Al ons brood wordt gekneed en gebakken door onze leveranciers vanMenno en biologische bakkerij Ad van der Westen. Gemaakt van pure ingrediënten zonder dierlijke bestanddelen, suiker, broodverbeteraars of zuurdesempoeders. Kortom: brood met alleen het broodnodige dus.

Ook beter voor jou!
Volle granen en volkoren producten worden goed opgenomen door je lichaam, zijn rijk aan vezels en bevorderen de spijsvertering. Sterk als een beer word je dus niet van een tijgerwit. Vertel dat maar tegen je kinderen!

In de winkel
De brood- en banketafdeling ligt achterin de winkel. Niet moeilijk te vinden: loop gewoon je neus achterna. Daar staan onze cakes, scones en taarten heerlijk te geuren. Gemaakt door de chefkoks van Spirit, dus dan weet je het wel: eerlijk en heerlijk banket. Elke dag opnieuw.

Bestellingen
Wil je niet misgrijpen en altijd jouw favoriete brood- en banketproducten in huis halen, neem dan minstens 2 dagen van tevoren contact op met onze broodafdeling om je bestelling te plaatsen.

Al geproefd?
Met ingang van 2 november 2020 presenteren wij met trots een vernieuwd broodassortiment, zorgvuldig samengesteld met onze huisbakker, biologische Bakkerij van der Westen. Er is niets mooiers dan echt goed ambachtelijk gemaakt biologisch brood. De beste ingrediënten, een grote hoeveelheid vakmanschap, passie en heel veel tijd maken de lekkerste broden.. Onze bakker weet daar alles van. Samen hebben we een vernieuwd assortiment brood samengesteld. Niet te breed, maar toch met voldoende keuze. 

Ad van der Westen levert ons ook Zonnemaire Authentic Organic. Broden waar Ad drie dagen over doet! Daar komt echt geen zuurdesempoeder aan te pas. Hij maakt zelfs speciale rogge- en speltdesems en weekt alle granen, zaden en pitten vooraf, zodat ze geen vocht onttrekken aan het brood. Dat blijft dus lekker lang smeuïg. Ook smakelijk: onze Saté- en seitanbroodjes! Zó lekker en warm, probeer die maar eens tot thuis te bewaren.

Heb je een vraag over brood & banket? Stel ze aan Erik :

Leverancier uitgelicht

5 vragen aan: Menno 't Hoen van VanMenno

Waar is je passie ontstaan voor brood?
Eigenlijk al toen ik kind was en we met het gezin veel zomervakanties in Frankrijk doorbrachten. De nootachtige, licht zoete smaak van het stokbrood vond ik verslavend lekker, maar ook zo anders dan dat je thuis in Nederland een stokbrood van de lokale bakker at. Pas veel later ontdekte ik waardoor dit verschil ontstaat, tijdens een workshop Frans broodbakken in Parijs. Daar sloeg voor mij de vonk echt over. Nog steeds vind ik het magisch dat je van alleen meel, water, gist en zout een prachtig opengebarsten brood kan maken dat zó heerlijk ruikt en smaakt. Ook is er zeker een verschil in wie het brood bakt. Geef vier bakkers exact dezelfde ingrediënten en je krijgt toch vier totaal verschillende broden!

Wat onderscheidt brood van vanmenno van brood van andere bakkers?
Wij maken gebruik van een zelf gekweekte zuurdesemcultuur (die inmiddels al meer dan 20 jaar oud is) die we dagelijks voeden met biologische bloem. Omdat we geen gist toevoegen aan ons desembrood, bepaalt het zuurdesem voor een groot deel het karakter van het brood. De karakteristieke korst ontstaat doordat alle broden op de stenen vloer van onze superzware Franse oven worden gebakken. Verder is het natuurlijk een persoonlijke keuze in de kwaliteit en uitmaling van het biologische meel dat we gebruiken en de receptuur waarin veel ruimte is voor water en tijd.

Wat is het allerbelangrijkste ingrediënt bij het maken van een goed brood?
Als ik één specifiek ingrediënt zou moeten benoemen dat cruciaal is voor het maken van een goed brood, dan is dat tijd. Het fermentatieproces dat zich in het deeg afspeelt, heeft simpelweg tijd nodig. Als je geen gebruik maakt van onnodige toevoegingen (extra gluten, enzymen, vetstoffen, broodverbeteraars) dan heeft goed brood sowieso veel tijd nodig. De extra toevoegingen, die je helaas ook in biologisch brood tegenkomt, zijn altijd bedoeld om sneller brood te kunnen bakken dan dat de natuur toelaat. Of het langer houdbaar te maken dan natuurlijk is. Ons brood is 100% vrij van toevoegingen en bestaat écht alleen uit meel, water, gist (of zuurdesem) en zout. Om daar een goed brood van te bakken heb je veel tijd nodig. Het voordeel hiervan is dat het brood beter verteerbaar wordt. We krijgen regelmatig mailtjes van klanten die zich afvragen waarom ze van brood van andere bakkers buikpijn krijgen en bij het eten van ons brood niet. Een erg belangrijke factor, daar ben ik van overtuigd, is dat we geen onnodige toevoegingen gebruiken en het deeg de tijd geven om volledig te ontwikkelen, voordat we het bakken!

Je beweert dat vanmenno echt geen geheimen heeft, is dit echt zo? Of…
Haha, ja eigenlijk is dit wel echt zo. We beantwoorden alle vragen zo open en eerlijk mogelijk. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je thuis heel makkelijk hetzelfde brood kunt bakken. Ondanks dat we maar vier ingrediënten gebruiken, vraagt het alsnog veel kennis, vakmanschap en ervaring om hiervan een écht goed brood te kunnen bakken. Maar er zijn dus geen geheime trucjes!

Wat zijn de toekomstplannen?
We willen graag de belangrijkste aanbieder van biologisch, zuiver en goed gemaakt afbakbrood worden. Veel afbakbrood dat je op dit moment kunt kopen komt uit het buitenland en is zuurstofarm verpakt in een dikke plastic verpakking. Tweemaal slecht voor het milieu en het brood gaat heel erg achteruit qua smaak als je het op die manier verpakt. Wij verpakken sinds kort onze broden ook per stuk, om zelf thuis te kunnen afbakken. Online wordt dit al koelvers verkocht, de houdbaarheid is alleen niet zo superlang: ongeveer een week in de koelkast. Wel kun je het direct na aankoop invriezen, dan is het ongeveer een halfjaar houdbaar! Al is dat wel weer heel lang natuurlijk, voor zulk lekker brood…😊

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.