zoek

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.

27 april Koningsdag

Wij zijn op Koningsdag geopend van 8:00 tot 16:00 uur!

afdeling

Groente & Fruit

Van aardbeien tot zilverstelen: onze groente- en fruitafdeling is voorzien van het hele alfabet. Soms radijsjes en dan weer raapstelen. Net wat het seizoen te bieden heeft. Wel altijd met de ‘b’ van bio.

A tot Z
Naast de vertrouwde bonen en kolen, vind je bij ons ook kiemgroenten als taugé, alfalfa en sterrenkers. Zelfs ‘vergeten groente’ liggen bij ons in het schap, want al zijn ze onbekend, ze zijn ook ongekend lekker! Denk aan topinamboer, wilde spinazie en schorseneren. Onze medewerkers delen graag een recept met je.

Natuurlijk beter?
Zoveel mogelijk in de buurt geteeld en passend bij het seizoen. Dus zonder de hulp van gestookte en verlichte kassen in de winter en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Om de natuur te helpen vervroegen of verlaten de boeren de oogst of teelt een beetje. Dat betekent ook dat we niet altijd alles in de schappen hebben. Eten wat het seizoen schaft. Lekker gevarieerd.

Ook beter voor jou!
Groente en fruit eten is goed voor je. Punt. Maar biologische groente en fruit helemaal. Onbespoten, vol mineralen en ook nog eens langer houdbaar. In de zomer besproeien we de bladgroente zelfs met water om ze langer in conditie te houden. Geen afval in je lijf dus. En ook minder in de (groene) container.

In de winkel
Vertel het niet tegen de andere afdelingen, maar de groente- en fruitafdeling is ons paradepaardje. Hij ligt niet voor niets helemaal bij de ingang van de winkel. Iedere ochtend worden daar de schappen gevuld met de kleurrijkste producten van het land. Alles is per stuk te koop. Maar sla gerust in voor de hele familie!

Al geproefd?
Met de Growkit van Rotterzwam kweek je heerlijke oesterzwammen op je eigen koffiedik! Zo geef je dit restproduct een nieuwe bestemming. Een enorme koffieleut hoef je niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffie. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en espressomachine. Leuk en lekker!

Heb je een vraag over groente & fruit? Stel ze aan Tom :

Leverancier uitgelicht

5 vragen aan: Theo Boon van Odin

Hoe bent u bij Odin betrokken geraakt?
Toen ik zeventien was, heb ik de Biologisch-dynamische landbouwopleiding Warmonderhof gedaan. Daarna ben ik bij een ecologisch verdeelcentrum gaan werken. In die tijd werd Odin opgericht en leerde ik de initiatiefnemers kennen. In 1990 ben ik een natuurvoedingswinkel in Ede begonnen, ondertussen heb ik altijd goed contact met hen gehouden. Uiteindelijk ben ik voor Odin gaan werken op verschillende afdelingen. Sinds 2018 heb ik samen met Merle Koomans van den Dries de leiding over de coöperatie.

Odin doet veel verschillende dingen, waarom kiezen jullie daarvoor?
We willen graag in diverse onderdelen van de voedselketen actief zijn. We zijn een groothandel en bieden abonnementen aan. Daarbij hebben we winkels en een bezorgdienst. We hebben een imker in dienst die bijen heeft staan bij onze producenten. Hij leidt hen ook op. Boerderij De Beersche hoeve pachtten we omdat we het belangrijk vinden dat zaden vrij verkrijgbaar zijn. Nu zijn er nog maar een paar grote zaadleveranciers die veel patenten hebben. De zaden waar zij mee werken zijn vaak hybride, daaruit kan je geen zaden winnen die het volgende jaar te gebruiken zijn. Bij de Beersche Hoeve veredelen we zaadvaste rassen voor de verkoop. Hybride rassen kunnen alleen bij de grote zaadfirma’s gekocht worden.

Hoe belangrijk zijn groente en fruit binnen Odin?
Groente zijn voor ons heel belangrijk. Odin is ooit met groente inkoop en verkoop begonnen. Ook in de maaltijd is groente een belangrijk component. Mensen die veel groente eten, eten gezond. Wij vinden het belangrijk dat er zo min mogelijk verpakking wordt gebruikt en dat producten niet te veel worden bewerkt. Sommige producten hebben natuurlijk bewerking nodig en die kun je ook niet missen in een maaltijd maar groenten hebben veel voedingskwaliteit.

Waar letten jullie op bij het inkopen van groente en fruit?
Een bedrijf moet natuurlijk biologisch gecertificeerd zijn en het liefst Demeter. Wij gaan twee keer per jaar op bezoek bij onze leveranciers om te kijken of het biologische gedachtegoed belangrijk is voor de ondernemer of dat het meer gaat om de winst. Het is belangrijk om te weten hoe iemand te werk gaat, of iemand bijvoorbeeld met bijen bezig is of vruchtwisseling toepast. Dat kun je niet aan een certificaat zien. Naast biocontrole is voedselveiligheid natuurlijk ook belangrijk.


Wat is de missie van Odin?
We willen dat zoveel mogelijk landbouw in Nederland biologisch of biologisch-dynamisch wordt gedaan. Dat willen wij stimuleren door de afzetmarkt te vergroten. We willen er met elkaar voor zorgen dat er goed biologisch voedsel geproduceerd wordt en gegeten kan worden. Je ziet dat sinds 1983, toen we begonnen, de vraag naar biologisch is gegroeid. In het begin werd het gezien als iets voor ‘geitenwollensokken, ’nu is het gewoon hip, veel mensen zijn pro-bio.


openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.