zoek

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.

afdeling

Groente & Fruit

Van aardbeien tot zilverstelen: onze groente- en fruitafdeling is voorzien van het hele alfabet. Soms radijsjes en dan weer raapstelen. Net wat het seizoen te bieden heeft. Wel altijd met de ‘b’ van bio.

A tot Z
Naast de vertrouwde bonen en kolen, vind je bij ons ook kiemgroenten als taugé, alfalfa en sterrenkers. Zelfs ‘vergeten groente’ liggen bij ons in het schap, want al zijn ze onbekend, ze zijn ook ongekend lekker! Denk aan topinamboer, wilde spinazie en schorseneren. Onze medewerkers delen graag een recept met je.

Natuurlijk beter?
Zoveel mogelijk in de buurt geteeld en passend bij het seizoen. Dus zonder de hulp van gestookte en verlichte kassen in de winter en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Om de natuur te helpen vervroegen of verlaten de boeren de oogst of teelt een beetje. Dat betekent ook dat we niet altijd alles in de schappen hebben. Eten wat het seizoen schaft. Lekker gevarieerd.

Ook beter voor jou!
Groente en fruit eten is goed voor je. Punt. Maar biologische groente en fruit helemaal. Onbespoten, vol mineralen en ook nog eens langer houdbaar. In de zomer besproeien we de bladgroente zelfs met water om ze langer in conditie te houden. Geen afval in je lijf dus. En ook minder in de (groene) container.

In de winkel
Vertel het niet tegen de andere afdelingen, maar de groente- en fruitafdeling is ons paradepaardje. Hij ligt niet voor niets helemaal bij de ingang van de winkel. Iedere ochtend worden daar de schappen gevuld met de kleurrijkste producten van het land. Alles is per stuk te koop. Maar sla gerust in voor de hele familie!

Al geproefd?
Met de Growkit van Rotterzwam kweek je heerlijke oesterzwammen op je eigen koffiedik! Zo geef je dit restproduct een nieuwe bestemming. Een enorme koffieleut hoef je niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffie. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en espressomachine. Leuk en lekker!

Heb je een vraag over groente & fruit? Stel ze aan Tom :

Leverancier uitgelicht

5 vragen aan: Arie de Winter - tuinder

Wat vindt u mooi aan uw vak?
Ik ben opgegroeid in een agrarisch gezin. Daardoor ben ik de lagere tuinbouwschool gaan doen en daarna Warmonderhof, een biologisch-dynamische landbouwopleiding. Mijn bedrijf ligt in de duinen van Oostvoorne. Het mooiste vind ik dat je de ontwikkeling meemaakt van zaadje tot oogstbaar gewas. Die ontwikkeling verzorg je. Je kan het een beetje sturen, maar je moet het ook laten gaan zoals het gaat. Dat is iets wat ik nog steeds bewonder, dat respect ontwikkel je wel.

Welke gewassen teelt u voor Gimsel?
Een groot deel van wat ik teel, is voor Gimsel. Gimsel heeft mij ooit benaderd en inmiddels teel ik al decennia voor jullie. We weten precies wat we van elkaar verwachten. Ik weet welke kwaliteit de producten moeten hebben, als een gewas het wat minder goed doet, wil ik het niet leveren. Ik teel verschillende bladgewassen, meerdere soorten bonen en kolen als bloemkool, chinese kool en boerenkool.

Hoe uit de bio-dynamische visie zich op uw bedrijf?
Ik werk onder de voorwaarden van BD. Zo gebruik ik preparaten. Die bewerkstelligen dat de groeikracht geremd wordt op het moment dat er een teveel ontstaat en stimuleren de groei juist als dat nodig is. Ik maak de preparaten zelf met collega’s uit Zeeland. De mest die ik gebruik is 100% biologisch. Het liefst gebruik ik BD mest, maar dat lukt niet altijd. Wat ook typerend is aan BD, is het hebben van een gemengd bedrijf, maar omdat mijn locatie daar niet voor geschikt is, werk ik samen met collega’s.

Welke rol spelen de seizoenen in uw leven?
De seizoenen zijn heel belangrijk. In het voorjaar ben ik veel aan het zaaien en planten. In de zomer is het rennen. Dan moeten de gewassen verzorgd worden, is er veel te oogsten en sommige gewassen zaai je meerdere keren opnieuw. In de winter wordt het rustiger. Dan is er ook minder licht. Vroeger verlengde ik het seizoen een tijdje door onder plat glas te telen, maar ik wordt wat ouder, dus dat doe ik niet meer. Ik gebruik de winter als een rustige tijd, maar ook dan zijn er klusjes zoals het verzorgen van de hagen en het herstellen van gereedschap.

Op welk gewas bent u het meest trots?
Ik teel veel verschillende slasoorten die ik vanuit zaad opkweek. Maar ik ben ook gecharmeerd van mijn tuinbonen. In de BD gebruiken we zaadvaste rassen, want uit hybride gewassen kun je niet zelf zaad winnen. Het mooie van zaadvaste rassen is dat er individualisering plaatsvindt, door de jaren heen past het zaad zich aan de eigenschappen van een plek aan. Daar gaan jaren overheen. Mijn bloemkool is daar een voorbeeld van, daarvoor gebruik ik zaad dat van mijn eigen planten komt. Ik verbouw ze volgens weeuwenteelt methode, een vorm van telen die nu niet veel meer gebruikt wordt. Dat betekent dat ik mijn bloemkolen al in het najaar zaai. Daardoor zijn ze al in het vroege voorjaar klaar voor de oogst.

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.