zoek

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.

27 april Koningsdag

Wij zijn op Koningsdag geopend van 8:00 tot 16:00 uur!

afdeling

Zuivel & Vleesvervangers

Niet alleen onze melk is goed voor elk, óók onze yoghurt, eieren, vleesvervangers en boter zijn goed voor iedereen. Inclusief dier en planeet.

Vega en megaveel
Of je nu houdt van vol, halfvol of mager, bij Gimsel vind je zuivel naar ieder z’n smaak. Melk, kwark, yoghurt en boter. Van de koe, van de geit of van sojabonen. We hebben kakelverse eitjes die je kunt koken, bakken of roeren. Maar ook seitan, tempeh en groenteburgers. Voor vegetariërs, flexitariërs of avonturiers.

Natuurlijk beter?
Onze zwart-wit gevlekte producenten produceren de lekkerste biologische melk als ze veel naar buiten gaan. Minimaal 120 dagen per jaar grazen de koeien van weilanden waar geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen.

Onze hennetjes zetten graag de bloemetjes buiten, want met de hanen scharrelen ze rond in heuse harems. Naast eieren produceren ze ook mest, die de grond van de biologisch-dynamische boerderijen weer vruchtbaar houdt. En daar voelt het milieu zich kiplekker bij.

Zo ook met onze vleesvervangers op basis van tofu, seitan of soja. Het produceren van vlees of vleesvervangers met veel zuivel (kaas of melk) is namelijk ontzettend belastend. Een dagje zonder vlees of zuivel scheelt veel uitlaatgassen en water.

Ook beter voor jou!
Een gebakken eitje en een glas melk smaken beter zonder hormonen en antibiotica. Want niet alleen jij eet biologisch: ook de kippen en koeien die je eten gemaakt hebben. En wat dacht je ervan om ‘s avonds een vegetarische loempia of groenteburger te eten? Je lichaam kan prima een dineetje zonder vlees.

In de winkel.
Al dit gezonds en lekkers vind je in de koeling in het midden van de winkel, tegenover het grote schap broodbeleg. Daar liggen ook de vleesvervangers, in een aparte koeling.

Al geproefd?
Seitan vervangt niet alleen vlees, het laat je vlees zelfs vergeten. Want: hartig en voedzaam, met 22% plantaardige eiwitten, vrij van cholesterol, licht verteerbaar en snel klaar. Eh, vlees, wat was dat ook alweer?

Heb je een vraag over zuivel en vleesvervangers? Stel ze aan tom :

Leverancier uitgelicht

5 vragen aan: Florian Rath van Bumi Organics

Hoe is jullie idee voor Bumi ontstaan?
Omdat we steeds minder dierlijke producten aten, gingen we op zoek naar eiwitrijke plantaardige alternatieven. Peulvruchten zijn een voedzame eiwitbron, maar het bereiden ervan kan best tijdrovend zijn. In de supermarkt vind je tegenwoordig veel ready-to-use vleesvervangers, maar dat zijn voornamelijk imitaties zoals nep kipstukjes of een echt-uitziende hamburger. Dat vonden we niet zo spannend; we wilden lekkere plantaardige maaltijden maken waarin (nep)vlees geen rol speelt. Daarbij zijn veel vleesvervangers op basis van soja. Dat is op zich niet erg, maar wel eenzijdig; je eet ook niet elke dag broccoli als groente.

Hoe zijn jullie bij lupine uitgekomen?
We vinden soja een mooi eiwitrijk gewas, maar het wordt al veelvuldig gebruikt in vleesvervangers. We zijn daarom opzoek gegaan naar andere eiwitrijke bonen. Lupine bleek als enige nagenoeg dezelfde hoeveelheid eiwit te bevatten. Een stuk meer dan andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten. Toen we eens probeerden om er tempeh van te maken bleek dat heel goed te werken, het was in één keer raak! Een ander mooi aspect van lupine is dat het goed in Europa groeit. Ook in Nederland wordt ermee geëxperimenteerd. Wij hebben er echter voor gekozen om de bonen uit Frankrijk te halen, daar wordt momenteel meer verbouwd en is de oogst wat stabieler.

Wat zijn jullie toekomstplannen met Bumi?
Bumi is echt begonnen vanuit onze eigen behoefte. We wilden plantaardig en gezond eten. Toen onze eigen experimenten uitgroeiden tot het merk Bumi hebben we ons voorgenomen om een breed assortiment eiwitrijke plantaardige producten te ontwikkelen.

In welke gerechten gebruiken jullie tempeh?
Je kunt het voor heel veel verschillende gerechten gebruiken. Aan de horeca leveren we naturel lupine tempeh, voor consumenten hebben we de tempeh al op smaak gebracht met een Mexicaanse, Aziatische en een Indiase marinade zodat het gemakkelijk te bereiden is. De Mexicaanse is lekker door een bonensalade of in een wrap, als vervanging van gehakt. De Aziatische leent zich goed voor een roerbakgerecht met rijst. De Indiase is heel geschikt voor curries. Als je de tempeh mee laat garen in de curry komen de smaken van de kruiden mooi samen, zonder dat de tempeh haar structuur verliest.

Waarom kiezen jullie voor biologisch?
Biologisch is een van de weinige voedingskeurmerken dat regelgeving heeft dat wettelijk beschermd is. Aan deze regels moeten wij, onze producenten, toeleveranciers en alle andere betrokken partijen in de keten voldoen. Dat geeft ons houvast. Maar het keurmerk is voor ons niet de ‘holy grail’; waarom leveranciers en producenten voor biologisch kiezen speelt ook een rol. Zijn zij intrinsiek gemotiveerd om biologische kwaliteit te leveren en hebben ze het beste voor met de wereld, of worden ze puur gedreven door de vraag van de markt? Hier kijken we (voor zover mogelijk) ook naar wanneer we samenwerkingen aan gaan.

openingstijden

openingstijden: ma t/m vr 08.00 – 20.00  u. | za 08.00 – 18.00 u. | zo 11.00 – 17.00 u.