1. Maak eerst de dashi. Zet hiervoor een pan met 500 ml water op, voeg hier de kombu en shiitake aan toe en eventueel naar smaak wat zeezout. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de dashi tenminste een half uur trekken, langer maakt hem krachtiger.*
2. Kook nu de rijst. Zet hiervoor een pan met 1 liter water, de kombu en het zeezout op en breng aan de kook. Kook de rijst zoals op de verpakking, haal de kombu eruit en giet vervolgens af**. Laat afkoelen en zet apart.
3. Breng nu een stoompannetje met een klein laagje water aan de kook.
4. Snijd ondertussen de wortel in blokjes en stoom beetgaar. Snijd de prei in kleine ringen en houd apart.
5. Maak nu de dressing. Knijp hiervoor de sinaasappel uit en meng het sap met de andere ingrediënten voor de dressing. Zet apart.
6. Snijd de sesam-tofu in blokjes. Verwarm ondertussen een pan met een laagje zonnebloemolie en bak hierin de tofu krokant.
7. Maak nu de knoflookolie. Hak de teentjes knoflook fijn en meng met de zonnebloemolie in de keukenmachine.
8. Verwarm een pan met de knoflookolie en roerbak hierin de wortel, prei, adukibonen, sesam-tofu en de rijst voor 5 minuten. Blus het geheel af met de dressing en breng op smaak met peper en zout.
9. Serveer in een schaal en garneer met fijngesneden bosui.
* Van de dashi heb je 60 ml nodig, de overige dashi kun je gebruiken om bijvoorbeeld misosoep van te maken.
** De kombu kun je laten drogen en opnieuw gebruiken.