Voor deze soep is het handig als je de dashi bouillon al een dag van tevoren maakt. Was de groenten voor de dashi
bouillon, je hoeft deze niet te schillen. Doe de groenten samen met de gedroogde paddenstoelen in een pan
met 2,5 liter water en wat zeezout. Breng de dashi langzaam tegen de kook aan en zet dan het vuur laag, gedurende
minimaal 5 uur.
Maak nu de roux. Smelt de sojaboter, voeg de bloem toe en kook een paar minuten terwijl je goed roert. Zet uit en
laat afkoelen.
Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Bak in olijfolie tot ze ‘zoet’ zijn. Voeg de kurkuma en de fijne en grove mosterd toe en laat even mee sudderen. Zet hierna opzij.
Zeef de dashi bouillon, gebruik hiervan 1,7 liter. Voeg de havermelk toe en breng aan de kook. Voeg de bouillon voorzichtig toe aan de roux en meng goed met een garde. Voeg nu het mosterdmengsel toe en breng op smaak met zwarte peper, zeezout en cayennepeper naar smaak. Breng nu het geheel weer aan de kook totdat het goed gebonden is.
Voor het serveren: verwarm de soep, snijd de seitan in kleine stukjes en bak deze voorafgaand 2-3 minuten in een
beetje olijfolie. Voeg de seitan toe aan de soep en garneer met wat gesneden platte peterselie.